Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Lijkwade en draagbaar

Wat is een lijkwade en wat zijn de mogelijkheden?

Alternatief uitvaartkist – Een lijkwade is een rechthoekige doek van natuurlijk materiaal waarin een overledene wordt gewikkeld volgens een vaste vouwwijze. Een lijkwade is een alternatief voor een uitvaartkist of uitvaartmand. Onder een wade kan men een doodshemd dragen maar helemaal niets of gewoon kleren mag ook. Een lijkwade wordt meestal gecombineerd met een draagbaar. Maar kan uiteraard ook worden gebruikt in combinatie met een uitvaartkist of grafmand.

Zoals ook voor uitvaartkisten geldt, zijn er lijkwades in verschillende prijsklassen. Een lijkwade van ongebleekt katoen is vergelijkbaar met een eenvoudige uitvaartkist. Een handgemaakte lijkwade geheel naar wens van de klant is uiteraard duurder. Dit is alleen mogelijk wanneer het overlijden niet onverwachts is. Dit komt omdat dit handwerk enige productietijd vergt.

Een draagbaar of baarplank is wel noodzakelijk

Waar u wel rekening mee moet houden is dat een overledene in een lijkwade of ander zacht omhulsel minder makkelijk vervoerd kan worden dan in een kist. Om het vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart respectvol te laten plaatsvinden wordt gebruik gemaakt van een draagbaar of opbaarplank.

Hiervoor zijn er verschillende soorten draagbaren verkrijgbaar. Dit met als grootste verschil, dat bij een begrafenis de uiterlijke vorm er niet toe doet, maar bij een crematie de onderkant volledig vlak moet zijn voor de invoer in de crematieoven. De meest eenvoudige draagbaar die er bestaat is de takkenbaar. Deze is gemaakt van dikke Hollandse wilgentakken, samengevlochten door buigzame twijgen. De buitenste stokken worden gebruikt om te dragen.

Begraven en cremeren

Omdat het wettelijk mogelijk is om een ander lichaamomhulsel te gebruiken dan een uitvaartkist betekent dat ook dat begraafplaatsen en crematoria ze moeten accepteren. Hiervoor kunnen zij wel extra regels of voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld het verplichten van een baar of andere stevige onderligger bij een crematie. Deze regel heeft een praktische kant, men kan een overledene niet zomaar in een oven schuiven. Maar heeft ook een technische kant, een crematieoven heeft een minimale hoeveelheid brandbaar materiaal (hout) nodig om goed te kunnen functioneren.

Hier vindt u onze collectie Lijkwade en draagbaar.