Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Kinderen en rouw

Als vader van 4 kinderen is het voor mij vanzelfsprekend om kinderen bij de uitvaart te betrekken. Ongeacht hun leeftijd krijgen de kinderen een knuffel als ze dat willen. De ervaring heeft geleerd dat kind en knuffel onafscheidelijk zijn en dat de knuffel in de dagen rondom de uitvaart overal mee naar toe gaat. Het linkt direct aan het gevoel van verdriet om de overledene en troost van de knuffel.

Boekjes

Uitvaartverzorging Vechtdal heeft meerdere boekjes die je kunt lenen om kinderen op hun niveau te vertellen over de dood, het afscheid en de begrafenis of crematie. Ook hebben wij het werkboek ‘Dag lieve….’ van Zorgna. Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet.

Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand die belangrijk voor hen is doodgaat. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. En voor de kleine kinderen is er ‘Bo de Beer neemt afscheid’ van Riet Fiddelaers-Jaspers.

 

Assisteren bij de uitvaart

Kinderen kunnen ons assisteren bij alles rondom de uitvaart, afgestemd op hun leeftijd. Zo is het mogelijk dat kinderen meegaan in de rouwauto, helpen met de bloemen, assisteren om de kist te begeleiden. Dit alles gaat natuurlijk in overleg met de ouders.

Vlindersluiting

De New life vlindersluiting is een grote, houten vlinder die past op de meeste uitvaartkisten in het assortiment van Uitvaartverzorging Vechtdal. De vlinder wordt vaak gebruikt door families met kinderen. Zij kunnen voor iemand die is overleden een vlinder beschilderen. Op die manier krijgt de kist een persoonlijk karakter.

De vlinder wordt vaak gebruikt door families met kinderen. Zij kunnen voor hun overleden opa, oma, vader of moeder een vlinder beschilderen.

Door met de vlindersluiting bezig te zijn worden zij actief betrokken bij de uitvaart. Voordat de crematie of begrafenis plaatsvindt, kan de vlinder weer van de kist verwijderd worden en kan de vlinder mee naar huis worden genomen. Zo houden kinderen een troostrijke herinnering over aan de uitvaart.