Wat zijn de uitvaartwensen?

Formele of informele uitvaart

Uitvaartwensen – Meer dan 69% van de Nederlanders wil liefst een informele uitvaart zonder rituelen of tradities. Ruim driekwart wil dat hun kist tijdens de uitvaart dicht is. Dat blijkt uit onderzoek dat online informatieplatform Uitvaartverzekeringwijzer.net heeft uitgevoerd onder ruim 2000 mensen. De onderzoekers hebben Nederlandse uitvaartwensen met elkaar vergeleken op basis van provincies en leeftijd. ‘Vooral voor Limburgers hoeft het niet zo formeel, 81,3% kiest voor een informele uitvaart,’ schrijft het platform in een persbericht over het onderzoek. ‘In Friesland is dat anders. Daar geeft 62,4% juist de voorkeur aan een formeel afscheid. De inwoners van Flevoland geven met 68,6% aan dat zij willen dat hun nabestaanden proosten. Zij worden op de voet gevolgd door Noord-Hollanders. Limburgers maken met 63,7% deze top 3 compleet. Alleen in de noordoostelijke provincies wordt de koffie nog steeds geprefereerd.’

Uitvaartwensen - Meer dan 69% van de Nederlanders wil liefst een informele uitvaart zonder rituelen of tradities.

Begraven of cremeren

70% van de ondervraagden wil gecremeerd worden, blijkt voorts uit het onderzoek: ‘Motivaties hiervoor zijn de lagere kosten en de zorg voor de nabestaanden. Mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf, wat bij begraven een rol speelt. Opvallend is dat cremeren in de provincie Limburg (78,8%) het meest populair is en in Drenthe het minst. In Drenthe geeft slechts 54,9% aan gecremeerd te willen worden. In de leeftijdscategorie 18-30 jaar is cremeren het meest populair. Maar liefst 84,2% geeft aan gecremeerd te worden. In de categorie 75 jaar en ouder is dit nog maar 42,5%.’

Uitvaartwensen in Overijssel

Overijsselaars drinken liever een borrel dan een kop koffie met cake bij een uitvaart.

Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke informatiecentrum Uitvaartverzekeringwijzer.
Het verschil in de voorkeur voor een borrel of een kop koffie is niet groot, namelijk 51% om 49%. Vooral in de leeftijdscategorie 18 tot 30 jaar is de borrel populair: 89% drinkt liever een borrel. De ondervraagden van 50 jaar en ouder hebben liever dat er koffie wordt geschonken.

Begraven of cremeren

Overijssel scoort, ten opzichte van de andere provincies, hoog met de voorkeur voor een begrafenis. Zo’n 42% wil liever begraven dan gecremeerd worden, terwijl het landelijke gemiddelde ligt op 30%.
Ook hier is het verschil goed terug te vinden in leeftijd. 80% van de mensen tussen de 18 en 30 jaar laat zich graag cremeren, terwijl dit bij 75 jaar en ouder maar 29% is. Opvallend is wel dat in de leeftijdscategorie 50 tot 75 jaar de voorkeur ligt bij een crematie met 60%.

Open kist of dichte kist

Over de keuze van de open of dichte kist zijn alle leeftijdscategorieën in Overijssel het wel eens. De ruime meerderheid wil graag een dichte kist. De leeftijdscategorie van 75 jaar en ouder kiest nog het snelst voor een open kist, namelijk zo’n 29%.
In de groep van 18 tot 30 jaar zitten ze niet echt te wachten op een open kist, 16% wil graag ‘open’ liggen.

Over de keuze van de open of dichte kist zijn alle leeftijdscategorieën in Overijssel het wel eens. De ruime meerderheid wil graag een dichte kist.

Intiem of groots

Een uitvaart kleinschalig en intiem houden of juist met zo veel mogelijk mensen? Overijssel geeft de voorkeur aan een intieme begrafenis, al scheelt het niet veel. 55% van de Overijsselaars wil de plechtigheid graag kleinschalig houden.

Opvallend is dat 30 plussers de voorkeur geven aan een intieme uitvaart, maar de leeftijdsgroep 18 tot 30 juist massaal kiest voor een grootschalige uitvaart met maar liefst 71%.

Formele of informele uitvaart

De Overijsselaar kiest het liefst voor een informele uitvaart met zo’n 60%. In de jongste leeftijdscategorie ligt dit percentage het hoogst met 91%. De oudste leeftijdsgroep (75+) kiest graag voor een formele uitvaart, 76%.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een begrafenis of crematie verzorgt door Uitvaartzorg Salland? En weten wat de kosten zijn voor een persoonlijke uitvaart? Dan is het mogelijk om naar aanleiding van uw uitvaartwensen en keuzes een begroting te maken. Ik kom geheel kosteloos en vrijblijvend bij u langs. Neem dan even contact op met Uitvaartzorg Salland.

Bronnen: Uitvaartmedia en RTV Oost

Blog