De wade: een nieuwe benadering van afscheid nemen.

In een tijd waarin traditionele uitvaartrituelen plaatsmaken voor meer persoonlijke en ecologische benaderingen, is er een groeiende behoefte ontstaan aan alternatieven voor de traditionele doodskist. Een bedrijf dat aan deze behoefte voldoet en een frisse wind brengt in de uitvaartindustrie is Wikkelgoed. Met hun unieke benadering van het afscheidsproces en het gebruik van lijkwaden, hebben ze de manier waarop we naar de dood kijken veranderd. In deze blog zullen we dieper ingaan op Wikkelgoed als bedrijf en de voordelen van het gebruik van een lijkwade.

Over Wikkelgoed:

Wikkelgoed is een innovatief bedrijf dat zich toelegt op het creëren van een positieve en respectvolle ervaring rondom het afscheid nemen van dierbaren. Sinds 2000 maken ze al waden als alternatief voor de traditionele doodskist. Een wade is een doek van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en hennep, die zorgvuldig wordt gewikkeld rond het lichaam van de overledene. Dit ritueel kan door de familie zelf worden uitgevoerd, wat vaak wordt ervaren als een waardevolle stap in het afscheidsproces.

Lijkwaden bieden een gevoel van zachtheid en comfort. In plaats van de formele en gesloten uitstraling van een traditionele doodskist, omhult een lijkwade het lichaam op een zachte manier. Dit kan zowel de overledene als de nabestaanden een gevoel van geborgenheid geven tijdens het afscheidsproces.

Duurzame alternatieven

We maken niet alleen onze producten zo duurzaam mogelijk, we staan ook achter nieuwe duurzame initiatieven in de uitvaartwereld. Veel van onze producten zijn geschikt voor Natuurbegraven, waarbij het lichaam wordt begraven op een hiervoor toegewezen natuurgebied. Daarnaast is er een nieuwe ontwikkeling in de uitvaartwereld: resomeren. Dit is een vorm van cremeren met behulp van water. Hiervoor ontwikkelen wij producten die gebruikt kunnen worden als omhulling. Sinds kort onderzoeken we ook welke omhullingen nodig zullen zijn om Composteren mogelijk te maken in Nederland.

Nieuw bij Wikkelgoed

Met trots introduceert Wikkelgoed hun Dikke wollen wade, een duurzame en lokale wade van 100% Nederlandse wol. De wol is stevig, dik en bijzonder zacht, waardoor het lichaam prettig én waardig omhuld kan worden. Wat deze wade speciaal maakt, is dat de stof lokaal geproduceerd wordt. Dit is bijzonder omdat wolweverijen de afgelopen jaren langzaam uit Nederland zijn verdwenen. Bijna alle Nederlandse wol wordt tegenwoordig als restproduct geëxporteerd naar Chinese weverijen of als afvalproduct verbrand, wat een flinke milieu-impact heeft. De wol van de Dikke wollen wade komt van schaapskuddes die worden ingezet voor natuurbehoud, en het doek wordt lokaal geproduceerd. De wade is dan ook geselecteerd als duurzaam alternatief door GreenLeave, een stichting die duurzaamheid stimuleert binnen de uitvaartbranche.

Blog