Uitvaartverzorger: de persoon die alles regelt.

De uitvaartverzorger

Sinds Erik is begonnen als zelfstandige uitvaartverzorger in Hardenberg word ik regelmatig aangesproken in de stad, langs het voetbalveld en in de supermarkt. Mensen vragen dan uit belangstelling hoe het met onze uitvaartonderneming gaat. Nadat ze naar het antwoord hebben geluisterd komt het gesprek vaak op een onderwerp dat uitvaart gerelateerd is. Ik vind dat leuke gesprekken doordat ze ons helpen om na te denken hoe we onze dienstverlening nog beter vorm kunnen geven. Zo ook onderstaand gesprek wat ik voerde in de tijd dat we bezig waren om onze website inhoud te geven.

PLus Hardenberg

Nadat we gesproken hadden over hoe het met ons bedrijf gaat vertelde ze dat haar vader terminaal is. Ze hadden begin van de week afscheid van hem genomen en hij kon elk moment overlijden. Ze zei: “Ik heb dit nog nooit meegemaakt van dichtbij. Ik ben benieuwd wat er allemaal op ons af gaat komen. Mijn broer heeft vanmiddag de uitvaartverzorger gebeld. Die persoon schijnt alles te gaan regelen. Dus het komt vast goed.”

Moeilijke gesprekken

Ja, wanneer je (gelukkig) nog nooit van dichtbij hebt meegemaakt dat er iemand overlijdt en je er niet op voorbereid bent, komt er veel op je af op het moment dat het wel gebeurd. Daarom hebben wij geprobeerd om op onze website informatie te zetten die kunnen helpen bij de voorbereiding voor een uitvaart.

Fijn is het als je met de mensen om je heen kunt bespreken wat jouw of zijn/haar wensen zijn. Er is soms een hele drempel om zo’n gesprek te voeren maar vaak levert het hele mooie gesprekken op. Niet alleen over het afscheid en de uitvaart maar ook over het leven. Voor de nabestaanden is het fijn als ze weten wat de wensen zijn. Zo blijven zij niet met vragen zitten.

Wensen kunnen ook vastgelegd worden in een wensenboekje. Wij kunnen hierbij helpen.

En mocht het zo zijn dat er nergens over nagedacht en gesproken is van te voren, dat er geen wensen zijn vastgelegd, dat er onverwachts een heleboel op je afkomt: dan is daar inderdaad die uitvaartverzorger, de persoon die alles regelt! Hij zal er dan zijn om in alle rust, stap voor stap, alles door te nemen wat er geregeld moet worden. Hij zal er zorg voor dragen dat er een afscheid plaats gaat vinden die past bij de overledene en zijn of haar nabestaanden.

uitvaartverzorger

Daniëlle Janssen
augustus 2018

Blog