Kinderen betrekken bij de uitvaart

De kinderen wel of niet mee naar de uitvaart?

Kinderen betrekken bij de uitvaart – Een uitvaart is vaak een emotioneel moment. Maar ook een bijzonder moment. Heel logisch om ook kinderen hier bij te betrekken. Toch?

Als een dierbare is overleden, vergeet dan vooral niet om kinderen te betrekken bij de uitvaart . Het allerbelangrijkste: verzwijg de dood niet voor ze. Overleg ook vooral met het kind zelf of hij bij de uitvaart wil zijn. En als ze dit dan willen, betrek ze dan vooral overal bij. De belangrijkste reden: u voorkomt zo dat het kind het gevoel krijgt dat het buitengesloten wordt.

Niet dwingen

Een kind erbij betrekken is dus goed, maar dwing hem of haar vooral niet om mee te gaan. Kinderen moeten vrij zijn om hun gevoelens en hun verdriet een plek te geven op hun eigen manier.

Je kan ze ook op een andere manier afscheid laten nemen van de overledene, op een door hen gekozen tijdstip en locatie.

Waarom wel een uitvaart bijwonen?

Er zijn een aantal argumenten om kinderen vooral wel bij een uitvaart aanwezig te laten zijn:

  1. Het bijwonen helpt bij het rouwproces. Kinderen leren zo te beseffen dat er iemand dood is. Dan pas kan ook het verwerken beginnen.
  2. Afscheid nemen is belangrijk voor het besef dat er iemand dood is. En een uitvaart is een goede gelegenheid om afscheid te nemen.
  3. De plechtigheid geeft een kind de ruimte om vrij gedachten en gevoelens over de overledene te uiten. Door deelname voelt een kind zich erkend en gesteund door zijn familie.

Hoe een kind omgaat met de dood, hangt natuurlijk af van veel verschillende factoren. Zoals de persoonlijkheid van het kind en de dingen die het kind al heeft meegemaakt (bijvoorbeeld ziekte en eerdere sterfgevallen).

Leeftijd

Het is belangrijk om je kind normaal te behandelen en dus ook gewoon tegen hem te praten over de dood. Ga geen ingewikkelde metaforen gebruiken of verhalen verzinnen. Zeg gewoon waar het op staat.

Bereid je samen voor

Bereid je samen met uw kind voor op de dag en vertel van te voren al wat ze kunnen verwachten tijdens de uitvaart. Kinderen kunnen dan gerust alle vragen stellen die in hun opkomen.

Creatief

Het is natuurlijk altijd mogelijk om (samen) iets te maken voor de persoon die is overleden. Tekeningen en knutselwerkjes kunnen gewoon worden meegegeven in de kist. Verder zijn er ook kisten die u kunt beschilderen en waarop u kunt tekenen.

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Als vader van 4 kinderen is het voor mij vanzelfsprekend om kinderen bij de uitvaart te betrekken. Ongeacht hun leeftijd krijgen de kinderen een knuffel als ze dat willen. De ervaring heeft geleerd dat de knuffel in de dagen rondom de uitvaart overal mee naar toegaan en onafscheidelijk zijn. Het linkt direct aan het gevoel van verdriet om de overledene en troost van de knuffel.

kinderen betrekken bij een uitvaart

Daarnaast heb ik meerdere boekjes die u kunt lenen om kinderen op hun niveau te vertellen over de dood, het afscheid en de begrafenis of crematie. Verder heb ik het werkboek “Ik zal je nooit vergeten” van Riet Fiddelaers-Jaspers. Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand, die belangrijk is voor hen, doodgaat. Ook hun herinneringen aan de persoon kunnen er een plek in krijgen. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Het is zowel in de gezinssituatie als op school bruikbaar.

Assisteren bij de uitvaart

Ook is het mogelijk dat de kinderen mij assisteren bij alles rondom de uitvaart, afgestemd op hun leeftijd. Dat kan echt van alles zijn. Zo is het ook mogelijk dat kinderen meegaan in de rouwauto, helpen met de bloemen, assisteren om de kist te begeleiden. Dit alles gaat natuurlijk in overleg met de ouders.

 

Blog