Een uitvaartverzekering of toch sparen?

Kun je niet sparen in plaats van het afsluiten van een uitvaartverzekering? Als je weet dat je oud wordt is het mogelijk, maar er zijn nadelen.

Een uitvaartverzekering of toch sparen? – In plaats van een uitvaartverzekering kun je ook zelf een kapitaal opbouwen door te sparen voor de uitvaart, maar er zijn een aantal redenen waarom dit toch niet werkt.

Een uitvaartverzekering wordt vaak al op jonge leeftijd afgesloten. De premiebetaling loopt door tot een bepaalde leeftijd. De verzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde. Uitvaartkosten wil je jouw nabestaanden niet mee opzadelen, dus sluit je een uitvaartverzekering af. Je kunt er ook zelf een bedrag voor opbouwen, maar toch kun je beter kiezen voor het verzekeren. Waarom is dat?

Een uitvaartverzekering of toch sparen?

Bij overlijden moet het kapitaal beschikbaar zijn

Een kapitaal opbouwen voor het betalen van de uitvaart kan, maar helaas wordt niet iedereen 80 jaar of ouder. Bij het jong overlijden moet het benodigde kapitaal wel beschikbaar zijn. Daarom is het sparen voor de uitvaartkosten geen optie. Het grootste risico is namelijk het op jonge leeftijd overlijden. Een uitvaartverzekering kom je dus niet onderuit.

De Belastingdienst heft belasting over spaargeld

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen vermogen dat je opbouwt voor een wereldreis en vermogen bestemd voor het betalen van de uitvaart. Vermogen in een uitvaartverzekering telt niet mee voor de heffing over het vermogen (vermogensrendementsheffing), en spaargeld en belegd geld juist wel. Bijvoorbeeld voor een lijfrentekapitaal geldt weer een uitzondering. Tot 2016 kon je fiscaal voordelig sparen voor de uitvaart via banksparen, maar deze mogelijkheid is er niet meer.

erfbelasting

Kinderen zijn vaak gratis meeverzekerd

In de uitvaartverzekering zijn kinderen tot 18 of 21 jaar vaak gratis meeverzekerd. Kinderen moeten wel aangemeld worden bij de verzekeraar. Dit is een extra voordeel van een uitvaartverzekering. Vaak zijn kinderen maar voor een beperkt bedrag meeverzekerd, maar het is wel een groot voordeel van de uitvaartverzekering in vergelijking met het sparen voor de uitvaart.

Er zijn twee verzekeringsvormen

Er zijn twee verzekeringsvormen. De kapitaalverzekering en de natura verzekering. In de tweede krijgen nabestaanden geen geld uitgekeerd, maar er worden diensten verricht. In de polis staat wat de verzekeraar vergoedt. Met een pakket van diensten is er vooraf duidelijkheid over wat de verzekeraar vergoedt. Niet bij alle natura verzekeringen gaat dit verhaal op. Er zijn uitvaartverzekeringen waar een bedrag wordt gekoppeld aan het natura pakket. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld 4.500 euro aan diensten. In dat geval kan bij overlijden nog steeds blijken dat het verzekerd bedrag veel te laag is om de diensten te betalen.

Wat kost een uitvaart?

Er zit een groot verschil in kosten tussen een begrafenis en een crematie, maar gemiddeld kun je uitgaan van een bedrag van 6.500 tot 11.000 euro. Maar over 10 of 20 jaren is het bedrag waarschijnlijk niet meer hoog genoeg. Houd bij het verzekeren of het reserveren van een kapitaal rekening met inflatie.

Wilt weten wat een uitvaart kost? Vraag dan een offerte aan of neem contact op met Uitvaartzorg Salland.

Bron: Vericon Nieuwsbrief

Blog