De één z’n dood is de ander z’n brood

De één z’n dood is de ander z’n brood – Sinds wij in oktober 2017 zijn begonnen met onze uitvaartonderneming in Hardenberg is er voor mij een nieuwe wereld open gegaan. Erik heeft het werk als uitvaartverzorger al een aantal jaren in loondienst uitgevoerd, voor mij is alles nieuw. Voor Erik is het een vak wat altijd is blijven kriebelen, ook in de tijd dat hij wat anders deed. Dus dat hij dit werk weer ging doen voelde voor mij heel goed: hij kon zijn droom achterna gaan en gaan doen wat hij leuk vindt en waar hij goed in is.

Samen

Ik realiseerde me in eerste instantie niet dat het voor mij ook wat zou betekenen. Maar al snel kwamen we er achter dat als je als zelfstandige zo’n bedrijf begint, je het eigenlijk samen doet. Want als ik Erik goed wil kunnen ondersteunen, dan moet en wil ik ook weten waar het over gaat. Dat was wel even schakelen. Gelukkig werden al vrij snel mijn nieuwsgierigheid en interesse gewekt. Wat is dat voor een wereld? Met wie heb je allemaal te maken? Wie zijn die mensen met wie we gaan samenwerken? Is het zo: de één zijn dood is de ander zijn brood?

De één z'n dood is de ander z’n brood

Ik besloot om met Erik mee te gaan als hij bepaalde vertegenwoordigers ging bezoeken om zo ook zelf kennis te maken met de mensen in de uitvaartwereld. En om ook u een inkijkje te geven in deze wereld lijkt het me leuk om in de blog regelmatig wat te schrijven over mijn ontmoetingen met deze mensen.

De één z’n dood is de ander z’n brood

En om bij deze maar direct te beginnen met de cliché: de één z’n dood is de ander z’n brood. Van onderstaande ontmoeting was ik wel onder de indruk.

We hadden een afspraak met de eigenaar van Correct Monnereau. Correct Monnereau verzorgt rouwvervoer. Ze zijn een familie bedrijf die al sinds 1958 rouwvervoer verzorgen. Ze hebben een groot aanbod van diverse rouwauto’s. We werden hartelijk ontvangen door Maurits, de eigenaar. Enthousiast gaf Maurits ons een rondleiding door de garage waar hij vol passie vertelde over de verschillende auto’s die hij had staan. Bijna overal zat een verhaal achter. Tuurlijk houdt deze man van mooie auto’s maar die verhalen gaan er wel over dat ze zoveel mogelijk willen aansluiten bij wat de mensen wensen of nodig hebben qua vervoer. Zo is er een auto waar 2 kisten in kunnen voor als het bijvoorbeeld om een uitvaart van een echtpaar gaat. Een rouwauto die rijdt op Groengas voor mensen die kiezen voor Natuur begraven. Een verlengde roomwitte Fiat 500 speciaal voor een kinderuitvaart.

Onder de indruk

Het mooiste vond ik het volgende verhaal: als rouwvervoerder maakte hij regelmatig mee dat hij een overledene moest ophalen in een verpleeghuis. Hij moest dan nog even langs de bedlegerige partner om die afscheid te laten nemen. Vervolgens lieten ze die achter om met de overledene en de andere nabestaanden naar de uitvaartplechtigheid te gaan. Dit raakte hem en hij wilde hier een oplossing voor. Het idee werd geboren om een ligtaxi te ontwerpen waar een bedlegerig iemand in vervoerd kan worden. Zo kan de bedlegerige partner van de overledene mee naar de uitvaartplechtigheid en begrafenis of crematie om zo volwaardig afscheid te kunnen nemen van zijn of haar geliefde. Hoe mooi is dat bedacht!
Ja, deze man verdient z’n brood met de ander z’n dood maar hij doet het wel vanuit zijn hart!

Daniëlle Janssen
Juli 2018

Ook te lezen op LinkedIn.

 

Blog