Zeg het met bloemen

Bloemen fleuren je op

Bij een verjaardag, moederdag of als dankjewel…. bloemen worden regelmatig gegeven en is leuk. Het wordt door de ontvanger gewaardeerd. Bij een leuke gebeurtenis maakt de keuze van de bloemen en de kleur ook niet uit. De slogan is dan ook niet voor niets “Bloemen fleuren je op!”

Maar wat als het gaat om bloemen met een uitvaart, als je definitief afscheid moet nemen van iemand waar je van houdt. Dan kan het toch lastig zijn om te kiezen welke bloemen passend zijn. En welke kleur? Waar hield diegene van? En wat wil jezelf?

Zeg het met bloemen

Een andere slogan is “Zeg het met bloemen!”. En dat geldt zeker bij een uitvaart. Door het laten maken van een mooi bloemstuk betuigen de naasten vaak hun respect en dankjewel aan hun overleden dierbare. Ook andere familie, vrienden en bekenden laten vaak een bloemstuk maken om uiting te geven aan wat de overledene voor hen heeft betekend. Het gebeurt ook regelmatig dat belangstellenden als laatste groet een bloem op de kist leggen.

Met het geven van bloemen zeg je via een gebaar dus al veel. Maar ook het soort bloem en de kleur vertellen vaak nog een verhaal. En niet alleen de bloemen ook andere dingen die verwerkt zijn in een rouwstuk.

De partijen waar mee ik samen werk hebben, net als Uitvaartzorg Salland, voor ogen dat ze er alles aan willen doen om bij te dragen aan een persoonlijk en respectvol afscheid.

Betekenissen van bloemen

Voor de overledene zelf kan een bepaalde bloem een betekenis hebben. Gewoon omdat hij of zij deze kleur bloemen mooi vond of omdat het een bepaald gevoel opriep. Ook bloemen uit eigen tuin kunnen speciaal zijn. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er geen voorkeur is. Dan kun je ook naar de betekenis van sommige bloemen kijken. Zo zijn er bloemen die vaker een bloemstuk worden gebruikt, zoals een roos of lelie.

Bloemen geven je kleur

Ook bij het bepalen van de kleur bloemen kun je eerst kijken naar wat je dierbare had gewild. Is dit niet bekend, dan kun je kijken naar wat het best passend is. Rustig en neutraal wit, bijvoorbeeld, maar ook bonte kleuren kunnen iets zeggen over de overledene. Is een kleur lastig te bepalen, dan is het ook bij kleuren mogelijk om te kijken naar hun symbolische betekenis:

  • Rood – Liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding, zwoel
  • Wit – Eenvoud, reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid
  • Geel – Licht, vrolijkheid, voorjaar glorie, kleur van de zon, energie, groei, kracht, lentegevoel
  • Magenta – Uitbundig, opwindend, schokkend
  • Oranje – Warmte, rijkdom, extravert, koningshuis, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit
  • Blauw – Goddelijkheid, oneindigheid, spiritualiteit, trouw, oprechtheid.
  • Purper – Koninklijkheid, sensualiteit, decadentie
  • Roze – Zachtheid, tederheid, blijdschap, geboorte, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig

Ilya Uitvaartzorg

Meer met bloemen

Naast het soort en de kleur bloem, kan een bloemist nog advies geven over hoe ze te verwerken. In een krans bijvoorbeeld, maar ook een biedermeier is mogelijk. Het is ook mogelijk om er persoonlijke spullen in te verwerken van je dierbare die iets laten zien van wie hij of zij was. Maar er zijn ook nog meer en andere creatieve mogelijkheden om meer te kunnen zeggen met bloemen. Als u bloemen uitzoekt voor de uitvaart van uw dierbare adviseer ik u om bij de bloemist langs te gaan. Want door persoonlijk contact met de bloemist komt er meer gevoel in een bloemstuk. De bloemist verwerkt uw wensen in het rouwstuk, zodat het een persoonlijk bloemstuk wordt.bloemen kleur

Bloemenhuis LinZ
Voorstraat 46
7772 AD Hardenberg
tel. 0523 – 263 553
www.bloemenhuislinz.nl

Roel van de Biggelaar
Europaweg 21-23
7772 BN Hardenberg
tel. 0523-271 400
www.roelvandenbiggelaar.nl

Blog