Bellen bij een overlijden

Bellen bij een overlijden – Gisteren hebben wij een mooie dag gehad op de Open Bedrijvendag Hardenberg. Het was mooi om te ervaren hoeveel mensen belangstelling toonden voor het Hardenbergse bedrijfsleven. Het was leuk om veel mensen te kunnen spreken en om vragen te beantwoorden over onder andere de Natuurbegraafplaats Ommen. Maar ook deze keer waren er best veel mensen die met vragen zaten rondom de uitvaartverzekeringen.

Bellen bij een overlijden

Veel mensen denken nog steeds dat ze de verzekering moeten bellen bij een overlijden en dat is niet waar. Een verzekering heeft als enige doel de kosten (deels) te betalen van de uitvaart. Als uw huis in brand staat belt u ook niet eerst de verzekering maar de brandweer. En als de brand is geblust dan pas belt u de verzekering om de schade uit te laten betalen.

Bellen bij overlijden

Ondanks dat op veel polissen een nummer staat dat u zou moeten bellen bij een overlijden, bent u geheel vrij in de keuze van een uitvaartverzorger. Zeker als u een kapitaalverzekering heeft is dit zo. Maar ook met een natura (diensten) polis is dit mogelijk. Een natura verzekering kan worden omgezet naar een geldpolis. Vraag altijd wel naar de voorwaarden. Het belangrijkste vind ik dat u zelf de keuze maakt door wie u de uitvaart wil laten verzorgen. Het laatste wat u wil tijdens zo’n emotionele gebeurtenis is dat de dingen niet zo gaan zoals u graag zou willen of dat u zich stoort aan degene die alles voor u regelt en verzorgt. (Dit geldt natuurlijk ook voor mij.)

Yarden, Monuta en Dela

Als u verzekerd bent bij een van de grootste uitvaartverzekeringen geldt ook dat u vrij bent in de keuze van uitvaartonderneming. Deze grote partijen hebben namelijk 2 takken: een uitvaartbedrijf en een verzekeringstak. Dit zijn eigenlijk 2 aparte bedrijven; ze werken samen en in opdracht van elkaar.

Ook Lifetri (voorheen Nuvema) werkt op deze manier: ondanks dat Lifetri een onafhankelijke uitvaartverzekeraar is, zetten ze het telefoonnummer van 1 uitvaartondernemer uit Hardenberg op de polis die u bij overlijden zou moeten bellen. Ik kan begrijpen dat u dit nummer belt als u met een overlijden wordt geconfronteerd. Maar ook voor deze verzekering geldt dat u zelf mag en kunt kiezen. Dat mag uiteraard deze uitvaartverzorger zijn. In Hardenberg en omgeving zitten echter ook nog andere uitvaartverzorgers. Deze hebben allemaal hun eigen manier van werken en ieder hun eigen persoonlijkheid. Bij deze kleinere ondernemingen weet u wie u krijgt als u kiest voor deze uitvaartverzorger. Bij een kleine onderneming krijgt u nooit de dienstdoende uitvaartverzorger maar de persoon waar uzelf voor hebt gekozen.

Dus mensen, wees u goed bewust: u kunt zelf kiezen wie voor u de uitvaart verzorgt!

Blog