24/7 beschikbaar 0529 – 46 30 46
Gemeentelijke begraafplaatsen Hardenberg – Vroeg of laat raakt iedereen betrokken bij de voorbereidingen voor een begrafenis of crematie van een overleden dierbare. Volgens de Nederlandse wetgeving moet de overledene binnen zes werkdagen na de dag van overlijden worden begraven of gecremeerd. Ook is het mogelijk het lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Weekend en feestdagen tellen niet mee bij de zes dagen.
Steeds meer mensen zetten hun wensen voor de uitvaart vooraf op papier. Dit doen ze om de om het regelen van de uitvaart eenvoudiger te maken voor de nabestaanden. Voor het regelen van een uitvaart wordt vrijwel altijd een begrafenisondernemer ingeschakeld.
De gemeente heeft in totaal zeven begraafplaatsen in eigendom en beheer. Dat zijn de begraafplaatsen aan de Bruchterweg, Scholtensdijk en Stationsstraat in Hardenberg, Larikshof in Rheeze, Achterveld (Noord-Stegeren) en de Mulderij in Dedemsvaart, Oud Avereest en Gramsbergen. Daarnaast zijn er ook een aantal bijzondere begraafplaatsen. Deze worden beheerd door kerkelijke of particuliere organisaties. En worden daarom verder niet vermeld op deze pagina.
Op begraafplaats Achterveld in Dedemsvaart en de Hardenbergse begraafplaatsen aan de Stationsstraat, Scholtensdijk en Bruchterweg worden geen graven meer uitgegeven. Als er hier nog iemand ter aarde wordt besteld, gaat het om bijzettingen in reeds eerder uitgegeven graven. Al deze oude begraafplaatsen zijn een stuk cultureel erfgoed en vormen met hun soms indrukwekkende bomenlanen bijzondere stilteplekken. Hetzelfde geldt overigens ook voor de oudste gedeelten van de Mulderij en de begraafplaatsen in Gramsbergen en Oud Avereest. Op verschillende gemeentelijke begraafplaatsen zijn oorlogsgraven aanwezig.
Begraafplaats Larikshof aan de Oldemeijerweg in Rheeze is veruit de grootste gemeentelijke begraafplaats. Sinds 1975 wordt hier het merendeel van de overledenen uit Hardenberg en directe omgeving ter aarde besteld. Deze ruim opgezette begraafplaats, met familiegraven en een apart gedeelte met kindergraven, ademt de sfeer uit van een park. Bij de ingang staat een grote klokkentoren. Hier worden de bloemstukken neergelegd die achterblijven na een crematie. In het midden van de begraafplaats staat een opvallend kunstwerk.
Op het terrein bevindt zich het Uitvaartcentrum De Lariks en het gelijknamige crematorium. Op het oude deel van de begraafplaats bevindt zich een apart gedeelte met urnengraven. En op het nieuwe deel staat een urnenmuur.
Begraafplaats De Larikshof in Hardenberg heeft de beschikking over een gedenkplek voor prematuur geboren kinderen. In dit Vlinderhofje kunnen kinderen worden begraven, die voor de 24e week van de zwangerschap zijn geboren en overleden.
Het hofje is ingericht als een rust en gedenkplek en is omzoomd met een border met vaste planten waaronder vlinderstruiken. Er staat een troostboom van roestvrijstaal waarop ouders een gekleurde metalen vlindertje kunnen laten aanbrengen. Op het vlindertje worden de naam van het kindje en datum gegraveerd.
Ouders kunnen er ook voor kiezen om het kindje te laten begraven in een grafje langs de plantenborder. Allebei kan ook. Op het grafje mogen voorwerpen worden geplaats om er een persoonlijke gedenkplek van te maken. Bij de boom mag dat niet.
Ook bij de ingang van begraafplaats Mulderij in Dedemsvaart staat een klokkentoren. In de directe nabijheid van de klokkentoren staan drie urnenmuren. Het is een begraafplaats, waar heden en verleden elkaar letterlijk ontmoeten. Pal naast het graf van Baron van Dedem tot de Rollecate, stichter der Dedemsvaart, bevindt zich namelijk het strooiveld. Ook deze begraafplaats heeft een apart gedeelte met kindergraven. Bijzonder is, dat zich op deze dodenakker ook een apart Israëlitisch gedeelte bevindt, dat beheerd wordt door het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap.
Begraafplaats Oud Avereest ligt verscholen achter de witte Nederlands Hervormde kerk in het waardevolle Reestlandschap. Het oudste deel van deze dodenakker is destijds gerealiseerd op de resten van de oude Hervormde kerk. Op het oude deel bevinden zich twee urnenmuren, op het nieuwe gedeelte een strooiveldje en een zogeheten ‘urnencarrousel’. Voor de kindergraven is een apart gedeelte gerealiseerd. Midden op de begraafplaats treffen bezoekers drie oorlogsgraven aan.
Aan de oever van de Vecht ligt de enige gemeentelijke begraafplaats, die een oorlogsmonument heeft. Direct naast tien oorlogsgraven staat een gedenkteken ‘ter nagedachtenis aan hen die vielen’. De begraafplaats heeft een apart gedeelte urnengraven. Bij de ingang staat het mortuarium van de begrafenisvereniging van Gramsbergen.
Op het merendeel van deze begraafplaatsen is de mogelijkheid aanwezig voor het verstrooien van as.
De begraafplaatsen zijn dagelijks geopend van een half uur na zonsopgang tot een half uur voor zonsondergang. Begraven, het bijzetten van asbussen of verstrooien van as, kan op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 15.00 uur. Buiten deze tijden om moet een nadere afspraak worden gemaakt en gelden andere tarieven. Omdat de gemeente niet wil dat de rust op de begraafplaatsen wordt verstoord, is het niet toegestaan om met motorrijtuigen op de begraafplaatsen te rijden. Het is ook niet toegestaan om fietsen, bromfietsen, honden en/of andere huisdieren mee te nemen. Van bezoekers wordt verwacht dat zij zich ordelijk gedragen en de begraafplaatsen niet verontreinigen.
De actuele tarieven voor de gemeentelijke begraafplaatsen Hardenberg, die de gemeente voor verschillende rechten en vergunningen hanteert vindt u hier.
www.hardenberg.nl
Voor meer informatie over een uitvaart in de gemeente Hardenberg kunt u contact opnemen met Uitvaartzorg Salland. Wilt u weten wat een begrafenis kost en heeft u al specifieke wensen? Dan is het mogelijk om naar aanleiding van uw wensen en keuzes een begroting te maken. Dan weet u precies wat de kosten zijn voor een persoonlijke uitvaart.
Gemeentelijke begraafplaats, de Anerdijk 15 Gramsbergen
Scholtensdijk, Scholtensdijk (ongenummerd) Hardenberg
Bruchterweg, Bruchterweg (ongenummerd) Hardenberg
Larikshof, Oldemeijerweg 3 Rheeze
Oud Avereest, Oud Avereest (ongenummerd) Oude Avereest
De Mulderij, Mulderij (ongenummerd) Dedemsvaart
Achterveld, Noord Stegeren 46 Dedemsvaart
RK begraafplaats van de parochie St. Vitus, Lange Wijk 170A Dedemsvaart
RK begraafplaats van de parochie H. Alphonsus de Liguorio, Herenstraat 17 Slagharen
RK begraafplaats de Belte van de parochie O.L. Vrouwe van Fatima, Geert Michelsweg 6 Slagharen
Begraafplaats van de Kerkvoogdij NH gemeente, Anerweg-Noord 42 Lutten
Begraafplaats Bergentheim, Schapenweg Bergentheim
Bijzondere begraafplaats Sibculo-Kloosterhaar, Kloosterstraat Sibculo
Algemene Begraafplaats van De Krim, Lutterseweg 38 De Krim
Bron: Brochure Gemeentelijke begraafplaatsen Hardenberg