Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Crematorium Kranenburg

Cremeren of begraven…? Dat is een uiterst persoonlijke keus.

Mensen kiezen om verschillende redenen voor crematie. Persoonlijke levensovertuiging en opvattingen over de plechtigheid spelen daarbij vaak een grote rol. Crematorium Kranenburg biedt iedereen ruimte en respect, ongeacht de religieuze of culturele achtergrond. Waar u ook vandaan komt, hoe u ook tegen het leven – en de dood – aankijkt. Het crematorium is een plek om te rouwen. Er wordt alles aangedaan om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken.

Bewust wordt daarom veel tijd en zorg besteed aan kwaliteit en persoonlijk maatwerk. Zodat nabestaanden met een “goed” gevoel over de crematieplechtigheid en condoleance weer naar huis gaan. Dat wordt beoogt met de ambiance. Stemmig en toch modern, smaakvol maar niet opdringerig. Dat wordt gedaan door goed te luisteren naar uw wensen en oprechte aandacht te schenken aan details. Kleine dingen die net dat verschil maken. Zoals ruimte voor rituelen en speciale handelingen. Maak gerust uw wensen kenbaar, bijna alles is mogelijk. Een plaats voor iedereen.

Voor meer informatie over een crematie bij Crematorium Kranenburg kunt u contact met Uitvaartzorg Salland opnemen.

Ter kennismaking

U vindt Crematorium Kranenburg in Zwolle-Noord. Vrijwel direct aan één van de uitvalswegen langs de A28 en toch fraai gesitueerd in een rijkelijk bebost gebied. Beschut in de luwte van dit natuurgebied is een bijzondere plek gecreëerd voor een waardig afscheid. Het crematorium is gelegen op het vroegere ‘Landgoed Kranenburg’ en sinds 1984 in gebruik. Het werd in opdracht gebouwd van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie en de Monuta Stichting. Diverse ingrijpende verbouwingen zorgden er in de loop der jaren voor dat het complex eigentijds en functioneel is gebleven.

Voor meer informatie over een crematie bij Crematorium Kranenburg kunt u contact met Uitvaartzorg Salland opnemen.

Ontvangstruimte gasten

Genodigden en andere gasten kunnen na binnenkomst terecht in de royale ontvangstruimte. Een sfeervolle, met kunst gedecoreerde entree waar het bezoek geriefelijk kan verblijven, in afwachting van de plechtigheid. Ook kan men hier alvast het condoleanceregister tekenen.

Familiekamer

Mooi en comfortabel is de familiekamer. Een privé ‘huiskamer’ met banken en fauteuils, waar de familie zich welkom voelt. Ongestoord en in besloten kring samenzijn voordat de plechtigheid begint. Nog even onder elkaar. Met een kop koffie of een drankje, een bemoedigend woord. Tijd en rust voor een moment van troost, het doornemen van de dienst. Een plek om jezelf te zijn. Ook aan de kinderen is gedacht, met lectuur rond de leestafel.

De aula

Het crematorium beschikt over een moderne, goed geoutilleerde aula die ondanks z’n royale omvang (meer dan 150 zitplaatsen en ruimte voor zeker 450 gasten) toch een intieme sfeer uitstraalt. Omdat ieder leven uniek en onvergelijkbaar is, vinden ze het bij Crematorium Kranenburg logisch dat ook geen uitvaart gelijk is. De aula is daarom geheel naar eigen inzicht en speciale wensen ‘aan te kleden’. Met nagenoeg alles wat past bij de persoonlijke levensstijl van de overledene. De door u gekozen attributen die bij uitstek dat ene, unieke leven gestalte hebben gegeven.

De plechtigheid

De mogelijkheden zijn talloos. Met bloemen, ballonnen of zelfgemaakte schilderijen. Met live-muziek, een koor of ensemble als u dat wilt. Maar de entourage is bovenal een kwestie van maatwerk. Te denken valt aan enkele korven naast de baar, van waaruit witte duiven na afloop de vrijheid krijgen. Of een eigen motor prominent naast de kist gezet, als die machine nu juist iemands grote passie was. Kortom, in het crematorium creëren ze het decor naar uw wens, een omgeving die zoveel mogelijk het persoonlijke leven van uw dierbare benadert. Op deze manier proberen ze precies de juiste snaar te raken.

Voor kerkelijke plechtigheden zijn bijna alle liturgische attributen aanwezig; van de bijbel tot wijwater, altaar, kaarsen en kleding voor de pastoor. Ook piano en orgel staan altijd tot uw beschikking, naar wens compleet met organist of pianist.

Voor kerkelijke plechtigheden zijn bijna alle liturgische attributen aanwezig; van de bijbel tot wijwater, altaar, kaarsen en kleding voor de pastoor. Ook piano en orgel staan altijd tot uw beschikking, naar wens compleet met organist of pianist.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Neem afscheid op de manier die bij u past, in uw eigen tempo. Met een laatste groet langs de baar vóór het verlaten van de aula. Of het symbolisch sluiten van een gordijn tot slot. Ook die keus is aan u.

Oog voor detail

De dag van de crematie is een belangrijke dag voor u als nabestaande. U bepaalt zelf hoe die dag eruit ziet en waar het accent op ligt. Samen met de mensen van het crematorium en Uitvaartzorg Salland wordt alles verzorgd. En daarbij wordt niets aan het toeval overgelaten. Een opstapje voor kinderen achter het spreekgestoelte. Dat glaasje water binnen handbereik. Gedimd licht. Airconditioning. Praktische standaards voor bloemstukken. Een mooie lichte muur achter de baar, die ook dienst kan doen als projectiewand voor uw eigen dia- of dvd-presentatie. Het kleurrijk, met de hand geborduurd baarkleed voor een kinderkistje…

Bij Crematorium Kranenburg hebben ze graag oog voor detail. Een kwestie van professionaliteit, betrokkenheid en jarenlange ervaring. Want zo’n dag als deze is al moeilijk genoeg.

Beeld & geluid

Misschien wilt u speciale muziek tijdens de dienst horen. Of vertoont u een eigen diaserie, die de overledene zo treffend illustreert. Spreek uw wensen uit, in overleg is er zoveel mogelijk. Het crematorium beschikt over moderne apparatuur en een volledig uitgeruste audiostudio. Er is een omvangrijk aanbod titels in vele uitvoeringen en van
diverse artiesten beschikbaar, dat overzichtelijk in de muziekcatalogus staat weergegeven. U kunt dit overzicht ook downloaden via de website van het crematorium. Heeft u een eigen muziekuitvoering op elpee, CD of cassette, dan kan daar ook gebruik van gemaakt worden. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid voor een persoonlijke rouwreportage op DVD of USB. De opname van de complete dienst kunt u na afloop direct mee naar huis nemen.

De foyer

De foyer: koffie, hapje en ’n drankje Vroeger noemde men het simpelweg de ‘koffiekamer’. De sfeervolle royale ruimte (met zitplek voor 175 personen) voor condoleance en nazit.
Maar die naam dekt de lading niet meer. Want inmiddels wordt hier, náást dat gebruikelijke kopje koffie met koek of cake, een verscheidenheid aan drankjes geschonken en ’n groot assortiment aan hapjes geserveerd.

De hand van de interieurarchitect is duidelijk zichtbaar in de foyer, die een gemoedelijke sfeer en huiselijkheid uitstraalt. Licht en kleurrijk, met gebruik van warme terra tinten. Fraaie houten stoelen, leren banken. Een ronde zithoek, voldoende tafeltjes en bewegingsvrijheid. Een zee van ruimte, maar met behoud van het knusse karakter.

Wat mag het zijn? De ruime keuken is toegerust op grote gezelschappen, op speciale culinaire wensen. Van luxe mini-broodjes met gerookte zalm tot een traditionele kadet met kaas. Ook leveren ze complete buffetten op bestelling, een rijkelijk gevulde kom soep of een petit-four bij de thee. Naar wens schenken ze uw gasten graag een wijntje, biertje of borrel. En als het weer het toelaat, kunt u vanuit de (rookvrije) foyer ook op het terras terecht, waar hoge tafels voor de gasten staan.

De crematie, een zorgvuldig proces

De feitelijke crematie voltrekt zich op een zeer zorgvuldige wijze en wordt uitgevoerd door vakbekwame medewerkers. Het is een zuiver proces dat volgens strikte wet- en regelgeving plaatsvindt, regels die streng worden nageleefd.

Na de plechtigheid wordt de kist naar de crematieruimte gebracht. Pas na uitvoerige controle van wettelijke identiteitsdocumenten over de overledene vindt de crematie plaats. Nooit meer dan één kist tegelijk. Op de kist wordt een vuurvast ‘identiteitssteentje’ gelegd, met een uniek eigen crematienummer. De oventemperatuur wordt met gasverwarming op 750 graden Celsius gebracht. Zodra de ovendeur opengaat om de kist te plaatsen, schakelt die voorverwarming automatisch uit. Er komt op dat moment dus geen vuur aan te pas. Door de al zeer hoge temperatuur ontbrandt de kist vanzelf. Het cremeren duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Na de crematie gaat de as en identiteitssteentje samen in een eenvoudige urn. Deze wordt hermetisch afgesloten met vermelding van alle belangrijke gegevens, in onuitwisbare letters. De urn moet wettelijk minimaal één maand in een tijdelijke bewaarplaats in Crematorium Kranenburg blijven. Tijdens deze periode wordt u door het crematorium uitgebreid geïnformeerd over alle mogelijkheden voor wat betreft de asbestemming.

Meer informatie

Deze brochure beoogt voor iedereen heldere informatie over cremeren en asbestemmingen te verschaffen. Wij vinden het belangrijk dat al uw beslissingen weloverwogen zijn. Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden, dan is het wellicht verstandig een afspraak te maken. In de prachtige bosrijke omgeving van het Crematorium Kranenburg wordt u dan in alle rust ontvangen en geheel vrijblijvend geadviseerd.

Voor meer informatie over een crematie bij Crematorium Kranenburg kunt u contact met Uitvaartzorg Salland opnemen. Wilt u weten wat een crematie in Zwolle kost en heeft u al specifieke wensen? Dan is het mogelijk om naar aanleiding van uw wensen en keuzes een begroting te maken.

Bron: Brochure Crematorium Kranenburg
www.crematoriumkranenburg.nl