Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Eeuwigdurende grafrust op natuurbegraafplaats Hoogengraven

Natuurbegraafplaats Hoogengraven – De wereld van de uitvaart is de laatste jaren enorm in beweging. Uitvaarten worden steeds persoonlijker en mensen kiezen steeds bewuster als het om hun laatste rustplaats gaat. Eén van de mogelijkheden is begraven in de natuur op een natuurbegraafplaats, waar over het algemeen heel bewust voor gekozen wordt.

Eeuwigdurende grafrust op natuurbegraafplaats Hoogengraven

Eeuwigdurende grafrust op Hoogengraven

Een natuurbegraafplaats kent eeuwigdurende grafrust. De graven worden niet geruimd en het gebied blijft zijn bestemming als natuur behouden. Op natuurbegraafplaats Hoogengraven kiest uzelf de laatste rustplaats. Er is keuze uit een graf in het bos of op de heide. De natuur is daarbij altijd leidend. U betaalt eenmalig een bedrag voor het reserveren van een graf. Voor de nabestaanden zijn er geen zorgen over verlenging van grafrechten of kosten voor onderhoud. Op de natuurbegraafplaats zijn voor het omhulsel van het lichaam alleen materialen toegestaan die makkelijk vergaan. Het kan hierbij gaan om een kist, maar ook een lijkwade met draagbaar. Ook de kleding moet zijn gemaakt van natuurlijke materialen. De overledene wordt als het ware teruggegeven aan de aarde en maakt daarna deel uit van de kringloop van de natuur. Het is op Hoogengraven niet toegestaan om as te verstrooien. Het is wel mogelijk om een urnengraf aan te kopen en de as in een speciale urn hierin te begraven.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven

In Nederland zijn er meerdere natuurbegraafplaatsen. Vanaf eind 2019 is het mogelijk om begraven te worden op de eerste natuurbegraafplaats in Overijssel. De nieuwe natuurbegraafplaats Hoogengraven wordt gerealiseerd in het buurtschap Arriën, vlakbij Ommen. Het idee voor de realisatie van een natuurbegraafplaats kwam na een verzoek van een dominee uit Dalfsen. Deze dominee zou graag een natuurbegraafplaats willen hebben in de omgeving waar hij ook woonde. Met dit verzoek zocht hij contact met Stichting Heidehof. De stichting is met dit verzoek aan het werk gegaan en vond een passend bosperceel in de buurt van Ommen.

Het gebied is ongeveer vijfentwintig hectare groot. Vroeger was het een mooie open vlakte met heide en zandverstuivingen. Het terrein is in de loop van de jaren helemaal dichtgegroeid. Om de natuurwaarde te verhogen  is het bos opener gemaakt en is men bezig exoten zoals de Amerikaanse vogelkers terug te dringen. Dit heeft als gevolg dat de heide en open rendiermos terugkomt. Het herstel van de oorspronkelijke flora en fauna is in volle gang. Het wordt een prachtig natuurgebied, dat vrij toegankelijk is voor wandelaars.

Boomschijf op het graf

Natuurbegraafplaats Hoogengraven biedt ruimte aan mensen van alle gezindten. Het biedt een plek aan ieder mens ongeacht geloof of afkomst. U heeft de vrijheid om het afscheid persoonlijk en naar eigen wens in te vullen. Door het houden van een ceremonie met herinneringen en begraven in de natuur is de eeuwige cirkel van leven en dood weer rond. Op de begraafplaats kan een kleine persoonlijke ceremonie gehouden worden, bijvoorbeeld in combinatie met een uitgebreidere dienst in de kerk of het nabijgelegen Restaurant de Bootsman. Er liggen onverharde paden, zodat nabestaanden rustig in het gebied kunnen rondlopen om hun geliefden te herdenken. Het is mogelijk om op het graf een onbehandelde boomschijf met inscriptie plaatsen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over natuurbegraven of een keer een rondleiding op natuurbegraafplaats Hoogengraven – Ommen? Neem dan gerust contact op met Uitvaartzorg Salland. En wilt u weten wat een begrafenis kost op de natuurbegraafplaats en heeft u al specifieke wensen? Dan is het mogelijk om naar aanleiding van uw wensen en keuzes een begroting te maken.

Wij verzorgen uitvaarten in onder andere Hardenberg, Ommen, Dedemsvaart, Gramsbergen, Twenterand