25 nov 2019

Persbericht Wereldlichtjesdag Oud Avereest 2019

Lange versie incl. streamer: 578 woorden, exclusief streamer 461

“Je zou willen dat je er niets van wist, dat het jou niet was overkomen,” vertelde een vader van een overleden dochter vorig jaar na het bijwonen van de Wereldlichtjesdag-bijeenkomst in Oud Avereest. ”Het is fijn dat er een mogelijkheid is om te blijven herinneren. Samenzijn met mensen die je niet kent, maar met wie je wel dezelfde gevoelens deelt, kan helpend zijn.”

Op 8 december wordt voor zesde keer om 18.30 uur (kerk open 18.15 uur) een Wereldlichtjesdagbijeenkomst in De Reestkerk georganiseerd. World Wide Candle Lighting  is ontstaan in Amerika en de laatste jaren worden op veel locaties in Nederland op de tweede zondag in december bijeenkomsten gehouden waarin kinderen die overleden zijn -op welke leeftijd en om welke reden dan ook- herdacht.

Wereld Lichtjesdag 2019 flyer

 “Hoewel het een kerk is, benadrukken we dat het geen bijeenkomst is met een christelijk karakter. De sfeer en de intimiteit van het gebouw en de mogelijkheid om fakkels bij de entree te plaatsen heeft gemaakt dat we steeds opnieuw voor deze locatie kiezen. Iedereen die een kind verloren heeft of zich verbonden voelt met mensen die een kind missen, is welkom,” benadrukt Henny Dooren, één van de vijf organisatoren.

“Er zijn weer veel momenten dat ik opgeslokt word door de waan van de dag. Ik hol van werk naar school, naar sportclub, naar huis, ben druk met het regelen van alledag. Er lijkt dan geen ruimte te zijn voor onze eerste zoon die zes jaar geleden overleden is. Vaak ben ik blij dat het verdriet me niet meer volledig beheerst, maar op allerlei onverwachte momenten is het er. Als ik kinderen van zijn leeftijd zie, als de maand van zijn geboorte nadert. Het overvalt me dan nog meer dan anders. Het doet me goed om op Wereldlichtjesdag even echt mijn volledige aandacht te richten op hem. Het voelt goed en veilig om samen met anderen bewust stil te staan bij het gemis. Het is alsof ik me dan weer op kan laden voor het vervolg van de decembermaand waarin samenzijn extra centraal lijkt te staan,” vertelde een ouder.

Uitvaartverzorging Vechtdal Wereld Lichtjesdag


Tijdens de bijeenkomst die ongeveer 50 minuten duurt worden kaarsen gebrand en geluisterd naar muziek, troostende woorden en gedichten. Dit jaar zal Ellen van Eijk, begeleid door Geert van der Logt op gitaar, enkele liederen zingen.  Om klokslag 19.00 uur wordt het speciaal voor deze dag geschreven lied ‘Precious Child’ beluisterd. Doordat wereldwijd mensen om dezelfde tijd, maar in verschillende tijdzones kaarsen branden ontstaat er wereldwijd een soort lint van licht.

Bezoekers kunnen bij binnenkomst de naam van het kind dat gemist wordt noteren op een ster die in een tak voorin de ruimte wordt gehangen. Ook is het mogelijk lid te worden van de werkgroep, zelf muziek en teksten aan te dragen en -wanneer men dat wil- een tekst voor te dragen. Aanmelding graag voor 2 december bij Klari Nanning, tel.: 0523 616063 of  klarinanning@gmail.com.

Uitvaartverzorging Vechtdal Wereld Lichtjesdag

Na de bijeenkomst is er de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een kop koffie bij De Wheem, tegenover de Reestkerk.