Begraven of cremeren
Wat voor de één een vanzelfsprekende keuze is, is voor een ander een lastig vraagstuk. De keuze tussen begraven of cremeren kan voortkomen uit een geloofsovertuiging of uit een persoonlijke voorkeur. Het kan echter ook zijn dat u nog geen keuze heeft kunnen maken om verschillende redenen. Om in ieder geval duidelijkheid te geven over de verschillen vertellen wij u graag meer over begraven en cremeren.
Wat is een begrafenis?
Bij een begrafenis wordt de overledene in een grafkist begraven op een begraafplaats. Een persoon kan hier voor kiezen vanuit zijn of haar geloofsovertuiging. Het kan ook een keuze zijn voor de nabestaande om een plek te hebben die bezocht kan worden. De plechtigheid tijdens een begrafenis wordt vaak gehouden bij een uitvaartcentrum of een kerk. Een plek naar keuze is ook altijd mogelijk. Begraven of cremeren, de dienst kan in theorie hetzelfde zijn, en wordt bepaald aan de hand van de voorkeur van de overledene of familie. Bij een begrafenis loopt men hierna naar het graf en vindt er vaak ook nog een ceremonie plaats tijdens begraven.

Soorten graven
Mocht je bij de vraag, begraven of cremeren, gaan voor begraven, dan zijn er verschillende soorten graven mogelijk. Het kan gaan om een algemeen graf, particulier graf, of een familiegraf. Een algemeen graf wordt meestal om de 10 jaar geruimd. Het gaat hier om een tijdelijk graf die toegewezen wordt door de begraafplaats. Een algemeen graf kost niks. Alleen de begrafenis kosten hoeft u te betalen. Bij een particulier graf koopt of huurt u een graf. Hier mogen de nabestaande ook een grafmonument/steen plaatsen. Nabestaanden hebben een plek om naar toe te komen voor rouw en/of herinneringen. Het huren/kopen van een graf kan voor 10 jaar maar ook voor 50 jaar. Wanneer de tijd is verstreken kan het graf door familie worden verlengd.
Wat is een crematie?
Bij een crematie wordt een overledene in een grafkist gecremeerd. Voorafgaand aan de crematie vindt er een dienst plaats. Zoals we eerder al hebben vermeld, of u nou kiest voor begraven of cremeren, een dienst wordt naar wens ingericht van de overledene en/of de nabestaande. Dit gebeurt in de meeste gevallen gelijk na de dienst en hier mag, wanneer dit gewenst is, familie bij aanwezig zijn. Op de kist wordt een vuurvast steentje geplaatst met een uniek nummer. Na de crematie blijft het steentje liggen ter identificatie.
Keuze voor de asbestemming
Na de crematie heeft u nog de mogelijkheid om de asbestemming te bepalen. U kunt ten eerste ervoor kiezen om de as te verstrooien. Dit kunnen de nabestaande zelf doen of laten doen. Vaak gebeurt dit op een aangewezen strooiveld of boven open zee. Wanneer de gemeente niks vermeldt over waar mag worden verstrooid mag u ook zelf een dierbare plek uitzoeken. Zorg echter wel dat u eerst de regels goed kent. Het is daarnaast ook mogelijk om de as te bewaren in een urn. De urn kan dan worden bijgezet of worden begraven. Ook is het mogelijk een gedeelte van de as in een sieraad te verwerken als herinnering.
Meer weten over begraven of cremeren?
Twijfelt u nou nog over begraven of cremeren of heeft u andere vragen? Wij staan altijd voor u klaar om te helpen bij het maken van de lastige keuzes. Neem gerust contact met ons op.
Direct contact
Neem gerust contact met ons op, wij staan altijd voor u klaar.
0529 - 463046 Stuur ons een bericht